تعریف:
ماساژ فقط فشردن عضلات نیست بلکه تحریک نقاط مخصوصی از خطوط اصلی انرژی بدن میباشد که با فشردن این نقاط گرههای موجود که سدّ راه جریان انرژی حیاتی بدن شده اند برطرف شده و به حرکت روان انرژی در خطوط اصلی بدن کمک میشود که از مزایای آن میتوان به کاهش دردهای موضعی و استرسهای روزانه،کاهش خطر ابتلا به واریس، کمک به درمان سیاتیک و کمر درد، کمک به تناسب اندام و حذف چربیهای اضافی، رفع گرفتگیهای عضلانی، خون رسانی بهتر به ارگانهای بدن و بسیاری فواید دیگر اشاره کرد.
معمولا انواع ماساژ با مکانیسمیمشابه برروی بدن اثرمیگذارند. زمانی که ماهیچه بیش ازحد فعالیت دارد تجمع مواد زاید از جمله اسیدلاکتیک میتواند باعث درد، گرفتگی وحتی اسپاسم عضلات شود.
ماساژ گردش خون وجریان لنفاوی رابهبود بخشیده، مواد غذایی و اکسیژن تازه را به بافتهای مزبورمیرساند و به خروج مواد سمیو بهبودی کمک میکند.
همچنین عضلات درحال کشش میتواند به رگهای خونی واعصاب فشارآورده و با محدود کردن جریان خون باعث ایجاد درد شوند. با ماساژ منطقه مورد اثر، بتدریج فشارعضله براعصاب درگیرکاهش مییابد که باعث کاهش درد میگردد.
علاوه براین، ماساژباعث افزایش اندرفینها (نابودکنندههای درد) وافزایش ترشح هورمون سروتونین (تعدیل کننده خلق وخوی) میشود و نیز باعث آزاد سازی هورمون استرس ( کورتیزول ) میگردد. به همین دلیل ماساژ اغلب به عنوان یک درمان تکمیلی برای افرادی که سیستم ایمنی آنها براثراسترس تضعیف شده توصیه میشود. بخصوص اگر در حین ماساژ دمای نقطه ماساژ را با وسیلهای مصنوعی تغییر دهیم. برای تغییر این دما میتوان از وسایل و دستگاههای مختلف استفاده کرد. برخی تجهیزات دمای نقطه ماساژ را بالا برده و تجربه ماساژ گرم ( بخوانید : ماساژ گرم ) را برای فرد به ارمغان میآورند و برخی دیگر از تجهیزات نیز نقطه ماساژ را سرد کرده و ماساژ سرد ( بخوانید : ماساژ سرد ) را عملی میسازند.
فواید ماساژ:
رفع خستگی و استرس – ایجاد آرامش – سبکی حجم – ریلکسیشن – تمدد اعصاب – سرعت بخشیدن به جریان خون- سالم سازی بدن- پیشگیری از بسیاری بیماریها- تناسب اندام رفع کوفتگی و گرفتگی عضلات
تاثیرات فیزیولوژیکی
۱- برپوست :
ماساژ در پوست باعث بهتر شدن گردش خون و نیز باز شدن مجاری غدد چربی و عروقی شده که این امر به دنبال کنده شدن بخش قشری پوست صورت میگیرد. همچنین باعث تنفس پوستی وعملکرد تراوش آن میشود. پوست گرم شده و به همین سبب خاصیت الاستیکی و ارتجاعی پوست افزایش یافته و در نتیجه باعث کاهش درد ناشی از کشیدگی پوست میگردد و نهایتاٌ اینکه کمک به دفع سریع تر مواد زاید متابولیکی و از بین رفتن چسبندگیهای مزمن میشود.
۲- بر سیستم گردش خون:
ماساژ باعث کمک به برگشت خون و لنف از اندامها و عضلات به قلب میشود و برای رسیدن به هدف فوق باید جهت ماساژ از اندامها به طرف مرکز بدن یا قلب باشد. در هنگام انجام ماساژ روی اندامها و عروق خونی فشار وارد میشود که باعث برگشت مواد و خون از عضلات به سمت قلب میشود و در نتیجه از توقف مواد زاید همراه با خون و لنف جلوگیری به عمل میآید.
از طرف دیگر در اثر فشاری که برروی بافتها وارد میشود به طور رفلکسی، مویرگها اتساع پیدا میکنند و مقدار خونی که بین بافتها مبادله میشود افزایش مییابد.
۳- بر عضلات و مفاصل:
ماساژ باعث بهبود خاصیت ارتجاعی تارهای عضلانی شده، به انقباض عضله کمک میکند و کاهش آتروفی عضلات را به همراه دارد و باعث افزایش مقدار اکسیژن موجود در عضله شده، همچنین موجب بهبود جریان اکسیداسیون و احیاء و نیز بهبود عملکرد جذب مواد غذایی در فیبرهای عضلانی میشود و موجب تجدید قوای تحلیل رفته ناشی از خستگی عضلات میشود.
در مجموع ماساژ در بدست آوردن توان از دست رفته عضلات خسته، کمک موثری میکند و عضلات را به حالت استراحت بر میگرداند . همچنین ماساژ باعث بهبود جریان گردش خون مفاصل و بافتهای اطراف آنها شده و موجب تسریع در جذب تراوشات مفصلی ( مایع سینویال) گردیده و تقویت کپسول مفصلی و لیگامنتهای مفاصل و نیز بهبود تحرک آنها را به همراه دارد.
۴- برروی درد:
شاید یکی از پرکاربردترین فواید ماساژ کاهش درد باشد; چون ماساژ از یک طرف با دفع مواد زاید در بافتها موجب کاهش درد و ناراحتی میشود (یعنی در اثر افزایش گردش خون عوارضی مانند کوفتگی عضلات را کاهش میدهد) و از طرف دیگر باعث بالا رفتن آستانه درد گیرندههای عصبی میشود زیرا چنانچه حرکات ماساژ را بصورت ملایم شروع کنیم و بتدریج بر شدت حرکات آن اضافه نماییم امکان دارد در نتیجه این عمل، حساسیت گیرندههای درد کاهش یابد و آستانه درد بالا رود.
۵- تاثیرات روحی ماساژ:
با توجه به وجود استرسها و هیجانهای ناشی از زندگی روزمره که یک امر طبیعی به شمار میآید، عضلات خسته و سفت میشوند و قرار گرفتن در محلی ساکت و آرام و دراز کشیدن برروی تخت راحت و برخورد ملایم و آرام ماساژ، همگی باعث ایجاد آرامش در فرد میشود.
همچنین اگر درد و ناراحتی فرد متعاقب حرکات ماساژ برطرف گردد تاثیر بسیار مهمیاز نظر روحی و روانی بجای میگذارد.
بررسیها
بررسیها نشان میدهند ماساژ درمانی در رفع بسیاری از دردها تاثیر دارد . از جمله میتوانند برای درمان کمردردهای مزمن بسیار موثرتر از سایر روشهای درمانی در طب جایگزین و مکمل باشد.
این روش همچنین در سردردهای شدید پس از ضربههای روحی تکان دهنده موثرتر از روشهای درمانی رایج است.
ماساژ دادن، مغز را به تولید آندروفین تحریک میکند و اعتماد به نفس بیماران را با تشویق آنها برای مقابله موثر با درد افزایش میدهد.
ماساژ آنچنان لذت بخش است که با هیچ تفریح دیگری قابل مقایسه نیست. انجام ماساژ قبل و بعد از تمرینهای ورزشی خطر صدمات و آسیبهای حین ورزش را کاهش میدهد و بازسازی و احیای عضلات خسته را تسریع میکند .یک ماساژ میتواند فشارهای عصبی و عضلانی را کم و نشاط زندگی را در شما تقویت کند. ماساژ یک روش درمانی است و بسیاری از مشکلات روزمره جسمیو روانی ازاین طریق تسکین مییابد و التیام میپذیرد.
به ماساژ بعنوان یک طب طبیعی وغیر دارویی اعتماد کنید.
<<<<با تشکر از سایت ایران ماساژ>>>>